úterý 14. srpna 2012

Internet shopping



Slíbila jsem článek o mých zkušenostech s nakupováním po internetu, tak pokud máte zájem čtěte dále. Nejsem zběhlá ve všech známých e-shopech, ale nejsem ani úplný začátečník. Nejraději a nejčastěji na kupuji přes internet na Asosu, Forever 21, Topshopu, Ebayi a Slevomatu v sekci Móda a luxus. Ňa asijských e-shopech typu Romwe jsem zatím nic nekupovala, jejich nabídka mi až tolik neoslovila a ceny se mi zdají v poměru s kvalitou věcí přemrštěné.

Asos je notoricky známý, najdete zde oblečení různých značek, boty, doplňky, ale i kosmetiku. Standardní poštovné je zdarma po celém světě, příplatíte si za expres dodání. Dodací lhůta je do 7 pracovních dnů. Mně objednávka vždy došla do týdne od přijetí platby. Tím se dostváme k placení - platí se kartou. Často na jiných blozích čtu, jak slečny nechtějí platit kartou nebo Paypalem, že se bojí. Podle mě se není čeho bát, Paypal je nejbezpečnější metoda placení přes internet. Navíc k placení platební kartou potřebujete jen tu kartu a nic víc, účet na Paypalu trvá založit pár minut. Takže podle mě žádný problém. Číslování velikostí u oblečení i bot je britské (EU 36 odpovídá UK 8, velikost bot č. 38 odpovídá 5 apod.), ale záleží samozřejmě na dané značce a kdispozici je i tabulka na přepočet velikostí. já si většinou kupuji věci ve velikosti 6 max. 8, boty pak 5 (naše 38). U lodiček jsem si ale jistá nebyla, věděla jsem, že by mi vyhovovala vel. 5,5, ale tu bohužel neměli, tak jsem vzala 5 a lodičky mi dřely. Poslala jsem jim tedy zpět s tím, že jsem netrefila velikost (spolu s účtenkou dostanete i list na vrácení a myslím, že se dá i stáhnout z jejich stránek), musela jsem tedy zaplatit poštovné (cca 200,- Kč do Británie) a vrátili mi peníze zpět. Komunikace je také v pořádku.Jinak mívají pravidelně slevy, takže občas se i vyplatí počkat, jestli vám vysněný kousek o něco nezlevní. Kvalita oblečení a bot značky Asos odpovídá ceně, takžen mám co vytknout a za sebe jednoznačně Asos doporučuji. :)


Dalším obchodem, kde často nakupuji je Forever 21. Poměr kvalita:cena se mi u výrobky zdá vyvážený a nejraději zde nakupuji bižuterii. Občas zde mívají akce 2 za 1 (na označené artikly), nebo i 3 za 2, pravidelně jsou zde slevy a občas bývá i akce na poštovné zdarma. Poštovné je 6 eur a standardní doba dodání je 2-5 pracovních dní, při objednávce nad 75 eur se poštovné neplatí. Balíček mi vždy dovezla společnost DPD a před tím mi zavolali, takže nebyl problém, aby mi to dovezli například do práce, i když adresu jsem měla napsanou domů. Číslování velikostí je standardně S, M, L apod. a velikosti odpovídají. Číslování bot je uvedené, jak evropské, tak britské i americké a jestli odpovídá, to zatím nemohu říct, ale mělo by. Platí se opět kartou. Zboží jsem ještě nevracela, ale na stránkách určitě budou mít uvedeno, jak je to s vrácením zboží. Jinak nejbližší kamenný obchod Forever 21 je v centru Vídně (blízko Stephanplatz) a mají neuvěřitelný výběr doplňků, já si nedokázal vybrat a nakonec jsem odešla s prázdnou. :( Při příští návštěvě Vídně to už ale takto dopadnout nenechám. ;)


Dalším místem, kde ráda nakupuji je Ebay, často nakupuji přes britský a od britských prodejců protože se neplatí clo ani DPH. Ale smaozřejmě nakupuji i na mezinárodním ebay.com. Zde je důležité dávat pozor u koho nakupujete. Doporučuji nakupovat pouze od ověřených prodejců. Jedinou dražší věc, jakou jsem si zde koupila, byly sluneční brýle Chanel a jejich originalitu jsem si nechala ověřit na Purse Foru (poslala jsem fotky, odkaz a další den mi přišla odpověď). V souvislosti s nakupováním dražších věcí přes Ebay doporučuji prolistovat Purse Forum, jsou zde návody, jak rozeznat fake od originálu a jsou ochotni i poradit. Důležité je promyslet si, jestli se vám to vyplatí, od 25 eur se platí clo a od 150 eur daň (clo je vyšší než daň) a můžeš vás tak čekat řízení s celním úřadem, kde se ještě platí za to, že vás v celním řízení zastupuje Česká pošta. Lze udělat jednu věc, pokud bude prodejce ochotný, aby vám na balíček napsala, že je to např. svatební dar (wedding gift) a pak by se to mělo obejít bez jakýchkoliv poplatků. Já jsem takto udělala asi dvakrát a vždy mi prodejci vyšli vstříc a celnímu řízení jsem se vyhnula. Dále určitě sledujte poštovné, abyste na něm nezaplatili více než na samotné věci. Platí se jen Paypalem, alespoň s jinou metodou jsem zatím nesetkala.
Já mám momentálně na cestě kabelku a šaty (článek zde) a plánuji si objednat krém a BB od Missha, protože vyjdou levněji než na Missha US.

Občas obejdnávám i ze stránek
Topshopu: poštovné je tuším 6 liber, číslování velikostí je opět britské a odpovídá. Alternativa pro ty, co nemají Topshop v blízkosti (v ČR jen v Praze). Platí se kartou.
Boohoo: poštovné je také 6 liber a za tu cenu si můžete objednat maximálně 6 věcí, kvalita se liší kus od kusu, globálně mi přijde ale o trochu horší než Forever 21. Za tu cenu ale proč. :) Číslování velikostí opět britské a odpovídá. Platí se opět kartou.
Windsorstore: v tomto e-shopu bych si vybrala nepřeberné množství věcí, ale odrazuje mě poštovné, které se liší v závislosti na počtu objednaných kusů. Nakupovala jsem tam zatím jednou a určitě ne naposledy, s kvalitou jsem spokojená a odpovídá ceně. Zboží jde z Kalifornie a došlo mi do dvou týdnů. Opět je zde ale riziko celního řízení, já se mu naštěstí výhnula. Je však možnost nechat si započítat clo případně DPH do objednávky a pak neplatíte nic. Platí se kartou
New looku: zde jsem objednávala také zatím jen jednou, ale také ne naposledy. Mají nepřeberný výběr bot za úžasné ceny. Zboží opět přijde do 5-7 pracovních dnů a poštovné po Evropě při standardní dodávce je 5 liber. Platí se opět kartou.
Slevomat: na Slevomatu v sekci Móda a luxus už jsem také nakupovala, je ale nutné se tam zaregistrovat. Poštovné se neplatí, je zahrnuto už v ceně výrobku, pro mimopražské to doveze DHL, jinak se objednávka dá vyzvednout v Praze. Slevy jsou poměrně výrazné a myslím, že se vyplatí. Platbu jsem prováděla bankovním převodem. U každé objednávky je uvedeno předpokládané datum doručení a pokud se zpozdí, pošlou vám o tom informaci.


Zatím nemám zkušenost s nakupováním na e-shopch se značkovými věcmi typu Shopbop, My Theresa apod. Nicméně na podzim si plánuji objednat peněženku, takže se určitě o zkušenosti s nákupem na příslušných stránkách podělím. :) Je možné, že jsem na nějaký e-shop nebo nějakou informaci zapomněla. Pokud máte dotazy, pište na Formspring, e-mail nebo zanechte dotaz zde. Gratuluji těm, co to dočetli až sem a pokud je pro vás článek alespoň trochu užitečný, tak mi to smaozřejmě těší. :) 

20 komentářů:

  1. Ahoj Verčo, super článek. Já sama nakupuju hlavně na e-bay a pak kosmetiku z anglického Lushe cherryculture.com. Na Asos už se chystám dlouho, tak si tam asi konečně něco objednám ;-) Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek! :) Já se stejně pořád bojím ze zahraničí nakupovat, raději se držím ověřené klasiky slev u nás v obchodech :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klarko, opravdu se není čeho bát. Velikosti se dají přeměřit a placení kartou a paypalem, jak už jsem psala, je bezpečné. :)

      Vymazat
  3. Díky za užitečný článek =) Já mám strach kupovat oblečení v e-shopech, hlavně ze zahraničí, ale možná jednou neodolám =)

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek! Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jo, moc díky za tenhle článek. Už dlouho jsem potřebovala poradit s nákupy přes net, protože abych tak trochu přiznala barvu, tak se toho bojím, takže fakt moc díky! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný outfit! Ten oranžový topík je božský! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek, ukládám do oblíbených ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem velmi ráda, že článek někomu pomohl. :)

    OdpovědětVymazat
  9. I'm really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A handful of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any ideas to help fix this issue?

    Feel free to visit my weblog: kanapy z funkcja spania

    OdpovědětVymazat
  10. It's not my first time to visit this site, i am visiting this web site dailly and get fastidious data from here every day.

    my web-site :: kanapy z funkcja spania

    OdpovědětVymazat
  11. I seriously love your website.. Pleasant colors & theme.
    Did you create this site yourself? Please reply back as I'm planning to create my own blog and want to learn where you got this from or what the theme is called. Appreciate it!

    Feel free to surf to my web blog ... tusze

    OdpovědětVymazat

Your amazing comments, if you like my blog, follow me. :)