pátek 26. srpna 2016

Event: Kirchweih


Od minulého pátku až do této neděle se ve městě, kde bydlím, koná Kirchweih (v překladu posvícení). Jedná se o podobnou akci jako je v Čechách pouť, ale mimo kolotočů a různých stánků se zde nachází ještě velký stan, který tedy z Čech neznám (někde jich bývá i víc, u nás jsou dva), kde se dá posedět a většinou k tomu hraje živá hudba, takže je možnost i si zatancovat. Rozdíl je v tom, že na podobné akci nosí dívky a ženy Dirndl (nebo také tracht) a muží tradiční kožené kalhoty většinou kostkovanou košilí nebo bílou košilí a vestou. Není to povinné a lidé chodí tedy i v civilu.
Mně se móda dirndlů zalíbila, když jsem v Německu studovala. Chápu, že každému se to líbit nemusí a může si říct, že je to šílenost, ale mně se to velmi líbí. Navíc to má další výhodu, nemusíte vymýšlet outfit, pokud tedy člověk nevlastní vícero dirndlů a pak neví, který si vzít.
U mě to začalo tím, že jsem šla s kamarádkou omrknout slevy a zabloudily jsme v Kaufhofu právě i k Dirndlům a ze zvědavosti, jak v něm budu vypadat, jsem si jeden zkusila. Když mi pak můj muž viděl na fotce, dirndl se mu na mě natolik zalíbil a prohlásil, že bez něho nemůžu na fest. Nakonec jsem si ale vybrala jiný, než jaký jsem si zkoušela - ten si nakonec odnesla kamarádka. 
Kirchweih jsme si s příteli užily, ta atmosféra ve stanu se musí prostě zažít a chystáme se s mužem ještě v neděli jednou. Podobné menší festy mi baví a naopak, co mi moc neláká je Oktoberfest. Podle mého názoru je až moc komerční. Pokud chcete na nějaký větší fest, ale nic masového jako je právě Oktoberfest, tak mohu doporučit Dultv Regensburgu, který se koná od 24.8. do 11.9. Já se rozhodně chystám ještě na Volksfest v Norimberku, který končí také 11.9.
P.S. To, co jsem pila, je Radler. Jsem sice plzeňák jako poleno, ale až tak velký milovník piva nejsem, haha.


Srandičky s mužem...
... ta správná nálada ve stanu...
... a můj dirndl

2 komentáře:

  1. Veru na podobnou akci bych se někdy moc ráda podívala. Znám jen klasická česká posvícení, ale tohle musí být mnohem větší zábava. V nové Burdě jsou zrovna střihy na dirndly, tak si na příští akci můžeš ušít svůj :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simco, tak se s manzelem svalte a vyrazte nekam. Ted je toho tady spoustu. Je to opravdu super zabava. Dnes zacina Volksfest v Norimberku a trva do 11.9., to same Dult v Regensburgu. Navic Regensburg je nadherny i na samotny vylet bez festu. Kdyz tak napis, pokud bys chtela vedet, co videt. ;)
      Strih uz byl i v lonske Burde a chci si prave i nejaky usit, ale je dobre mit i zivy mustr.

      Vymazat

Your amazing comments, if you like my blog, follow me. :)