pondělí 19. ledna 2015

Opening of European Capital of Culture 2015


V sobotu odpoledne proběhlo oficiální otevření Evropského města kultury pro rok 2015 v mé milované Plzni. Otevření začalo již v pátek, kdy se ve městě odehrálo na různých místech několik akcí a pokračovalo i v neděli. Já jsem si samozřejmě nenechala ujít sobotní program a vyrazila jsem do průvodu, který vycházel z pivovaru. Celkem vyrážely čtyři průvody, které symbolizovaly čtyři řeky, které se v Plzni stékají a tyto průvody se sešly na náměstí Republiky.
V půl šesté vše začalo přemaloval katedrálu, okolní domy i dvě obří plátna videomapping, který podle dostupných informací doposud Česko nezažilo (jupí, Plzeň má další prvenství :)). Projekce přiblížila v krátkosti historii města a výrazné osobnosti. Mně osobně se velmi líbil videomapping doprovázený hlasem Spejbla a Hurvínka. 
Součástí otevření bylo i vystoupení švýcarského provazochodce, který po provaze ušel vzdálenost od Františkánského kostela na ochoz katedrály Sv. Bartoloměje. Velmi ho obdivuji, protože když se blížil k věži, tak byl ve výšce asi 60 metrů. Měl sice jištění, ale i tak. Počasí zrovna moc vlídné nebylo, ale v době jeho vystoupení skoro nepršelo a ani nefoukal moc vítr. Potom se rozezněly v katedrále zvony, které se po více jak sedmdesáti letech dostali zpět do Plzně. 
Nakonec proběhlo hudební vystoupení, ale my jsme zůstali pouze na Jiřího Suchého a pak jsme šli domů, protože mi byla neskutečná zima. Což mi pak mrzelo, jelikož kdybychom vydrželi ještě čtvrt hodiny, mohli jsme si užít vystoupení Davida Kollera.
Po celou dobu akce jsme stáli vedle velké loutky rytíře, která se pak proměnila v anděla - dvě postavy, které jsou součástí plzeňského znaku.
Nejvíce mě z celé akce mimo provazochodce zaujal videomapping, a to jde poznat i z fotek. Pokud jste se otevření neúčastnili, tak prostřednictvím mých fotek můžete vidět, jak celá akce vypadala. Naživo to bylo ale samozřejmě daleko lepší.


2 komentáře:

  1. Ahoj Veroniko, moc hezký článek. Já se koukala na zahájení v televizi. Jen menší poznámka, na náměstí nevystupovala skupina Lucie, ale jen David Koller, který zpíval některé písničky skupiny Lucie. To je jen takový detajl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diano, děkuji za postřeh. Opravím to. Zmátla mi mamka, když říkala, že tam byla Lucie. :)

      Vymazat

Your amazing comments, if you like my blog, follow me. :)