čtvrtek 3. ledna 2013

Tip na výlet: Jeseníky

 
Mám pro vás další tip, kam na výlet nebo případnou dovolenou, tentokrát je to do Jeseníků, kam jsem vyrazila o Vánocích.
Ubytování jsme byli přímo v Jeseníku a odtud jsme pak vyráželi na lyže. Vyzkoušeli jsme lyžařský areál Ramzová-Šerák, který od Jeseníku vzdálený asi 15 km. Lyžuje se tu dobře a doporučuji vyjet až na úplný vrchol Šeráku, odkud je krásný výhled do okolí. Dále jsme vyzkoušeli areál Filipovice, který je o poznání menší než Ramzová, ale zase je tu méně lidí a tím pádem i menší fronty na lanovku. Za vyzkoušení určitě stojí i areál Kouty nad Desnou, který je velký a jsou tam dvě červené sjezdovky o délce přes 2 kilometry. Tam jsem ale neměla možnost vyzkoušet sjezdovku, jen jsme se nechali vyvézt do stopy a odsud si vyšlápli na běžkách k horní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně. Ačkoliv jsem nadávala, protože měla jsem běžky z půjčovny, které na mě byly krátké a tak jsem celou dobu stoupala stromečkem, i když se dalo jet ve stopě, tak tento výlet doporučuji. Je odsud opět krásný výhled do okolí i na samotný Praděd. Nicméně mi to utvrdilo v tom, že si běžky v dohledné době pořizovat nebudu a raději budu brázdit kopce na sjezdovkách. :) Další možností, kde se dá lyžovat je Červenohorské sedlo, tam bývají ale podle místních často mlhy a moc nedoporučuji lyžování na Pradědu - sjezdovky jsou krátké a uměle se nezasněžují, tam spíš stojí za to vyšlapat si to na běžkách.
Pro ty, co neholdují ani sjezdovkám ani běžkám, tak je spoustu míst, kam se dá jít pěšky. Pokud budete přímo v Jeseníku, určitě si udělejte procházku do Priessnitzových lázní, já to bohužel nestihla z časových důvodů a také proto, že jsem čas trávila raději na sjezdovce. Za zmínku stojí i vycházka na již zmiňovaný Praděd nebo na vyhlídky, kterých je tam několik. Dále je pak možnost využít služeb lázeňských hotelů a wellnes center. To už je na každém, jak stráví čas, já ale čas nejraději trávím na sjezdovce. :)

Praděd
Horní nádrž PVE Dlouhé Stráně
Důkaz, že jsem opravdu vylezla k té horní nádrži :)
výborná snídaně

Panorama - nahoře Šerák, dole výstup k horní nádrži
 

4 komentáře:

  1. Teda stihli jste toho docela dost :-) pritelova rodina ma chalupu kousek od pradedu, takze to znam spise z tehle strany, i kdyz ja tem lyzim zrovna neholduju, ale stejne doufam, ze tam letosni zimu po zkouskach stihneme vyrazit...

    OdpovědětVymazat
  2. Ramzová je super, taky jsme se tam minulý pátek vydali na jeden den zajezdit. Počasí nám vyšlo asi tak krásně jako vám. Byl to bezva den :) Jen jsem se druhý den nemohla moc hýbat :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,
    můžu se zeptat v kterém hotelu jste byli? Případně můžeš mi doporučit něco v okolí?

    Díky
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bydleli jsme v jednom penzionu pod vlakovým nádražím, přesný název si ale nepamatuji. Zeptám se kamaráda, který ubytování zařizoval. Pokud máš více dotazů, tak se ozvi prosím do mailu.

      Vymazat

Your amazing comments, if you like my blog, follow me. :)