pondělí 4. května 2015

Book tip: French women... by Mireille Guiliano


Posledních několik měsíců mi více baví číst knížky lifestylového a psychlogického rázu, proto mám dnes pro vás tip na sérii knížek o Francouzkách od Mireille Guiliano, jejíž styl psaní je podle méh názoru velmi čtivý.
Na úvod něco o Mireille. Vystudovala na pařížské Sorbonně fracouzskou a anglickou literaturu a mimo těchto jazyků mluví ještě německy a italsky. Je spoluzakladatelkou a prezidentkou Clicquot, Inc. v New Yorku, světově uznávanou odbornicí na šampaňské, ale gastronomii se věnuje obecně.

První díl Francouzky netloustnou se stala světovým bestsellerem a byla přeložena do deseti jazyků. Kniha není o dietách, ale životní cestě, na níž si vylaďujeme návyky, hledáme to, co nám svědčí a co nám škodí. Líbí se mi, že čtivou formou nasměruje člověka na cestu stravování, aby si udržel svou váhu a zároveň se cítil dobře ve svém těle. Sama Mireille nemá ráda fit centra a určitě mnoho lidí by si mělo vylepit na viditelné místo informaci, že jíme proto, abychom měli energii na pohyb a ne abychom cvičili proto, že jsme něco snědli. Možná je to nepochopitelné, ale stále ve svém okolí potkávám lidí s myšlením, že cvičí proto, že jedli.
Spoustu věcí, o kterých se v této knížce píše, jsem již věděla, ale dozvěděla jsem se i něco nového. Knížka navíc obsahuje recepty.


Druhý díl Francouzky umí žít jsem četla až jako poslední, protože v době, kdy jsem si ho chtěla koupit, byl vyprodaný. Je rozdělená do sekcí podle ročních období a Mireille zde mimo stravování dává tipy na aktivity, styling apod. v jednotlivých ročních dobách. Kniha je tedy opět plná receptů, obsahuje i ukázky týdenních jídelníčků v závislosti na ročním období, aby bylo možné vychutnat si všechny chutě dané sezóny a zároveň si udržet i optimistickou náladu. Když jsem četla pasáže o tom, jak jezdí na kole v Provence, úplně jsem se do její role vžila a na chvilku se tak přenesla do milované Francie.


"Posledním" díl (píšu schválně v uvozovkách, protože vyšla další knížka ze série o Francouzkách a já ji mám už doma :-)) Francouzky se umí otáčet pojednává o tom, jak být šťastná, žít plnohodnotný život a zároveň v práci odvádět maximální výkon. Když jsem tuto knížku četla o loňské dovolené, vždy jsem se na chvilku zastavila a přemýšlela nad tím. Najdete zde také rady ohledně stolování, oblékání, vedení konverzace a v neposlední řadě i pohoštění doma, pití před jídlem, prostírání stolu... Jak se píše na přebalu, tajemství je v tom, že se musíte vyjímat a zároveň neporušovat zvyklosti a naše práce je součástí celého našeho života.

Četli jsem nějakou knížku ze série? Jak se vám líbí?

1 komentář:

Your amazing comments, if you like my blog, follow me. :)