neděle 13. dubna 2014

DIY: Chair refresh


Mám tu pro vás další tip na DIY projekt. Tentokrát to nebude nic, co se týká módy. Od té doby, co jsem veděla, že se budu stěhovat a začala si zařizovat bydlení, tak mi výběr a nákup vybavení či doplňků do bytu baví více než nakupování oblečení, bot nebo doplňků. Takže, když jsem přemýšlela, co udělat se věma starými židlemi, na kterých se sice podepsal čas, ale po důkladnějším prozkoumání vypadaly stále dobře, rozhodla jsem se je obnovit.
K této přeměně je zapotřebí jemný brusný papír, barva na dřevo, látka na přečalounění sedáků a čalounická sešívačka.

před / before
Židli je nejprve nutné zbavit sedáku a zbytků laku, barvy, nečistot, aby barva na ní dobře chytla. Dřevěné části židle jsem obrousila jemným smirkovým papírem. Tohle je dobré udělat nějkde venku nebo alespoň na balkoně případně na chodbě. Pak jsem přebytečný prach vyluxovala a nanesla jsem první vrstvu barvy. Po zaschnutí prvního nátěru jsem nanesla druhou vrstvu.
Mezitím jsem sedák zbavila starého čalounění. Přečalounění jsem neprováděla já, ale příbuzní, kteří mají čalounictví. Kažopádně pokud to budete provádět sami, je velmi důležité látku důkladně napnout.


Pak už jen stačí zpět přimontovat sedák a můžete se těšit z "nové" židle.
Co vy na to? Už jste někdy předělávali nábytek?

potom / after

10 komentářů:

  1. Great job! Už mám pár čalounických projektů za sebou, kdy to musela dělat celé sama - čela postelí, pohovka - největší projekt, potahy na křesla. Nyní už nic takového netvořím, už si jen šiji.
    Hezký nový týden!

    OdpovědětVymazat
  2. Kvalitní staré věci se vyplatí zachovat, využívat. Toto je krásný příklad! Také to tak dělám, většinu ne příliš náročného nábytku si i vyrábím. Vše musím mít na míru a originál, abych se cítil dobře.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda Verunko, to je hotový "majstrštyk". ;-) Jsi moc šikovná a já na tvé dílo zírám s otevřenou pusou. Asi tě pozvu domů na víkend, potřebovala bych dát kuchyňským židlím nový kabátek...anebo že bych to zkusila sama?! Né, je rozhodnuto - zvu tě a jdu nakoupit ingredience na bábovku (ta bude za odměnu po vykonané práci) ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivinko, moc děkuji.
      Myslí m, že bys to určitě zvládla, jsi přeci holka šikovná, ale když jinak nedáš, tak já jdu nastartovat Bohouše a frčím k tobě. Bábovka je velký lákadlo. :)

      Vymazat
  4. Naozaj pekná prácička! A pritom stačí tak málo, že? :-) Chválim...
    katharine-fashionisbeautiful

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Zas tak náročné to nebylo, to je pravda. :)

      Vymazat

Your amazing comments, if you like my blog, follow me. :)