pondělí 9. července 2012

Tip for a trip: Györ

Dnes tu mám pro vás tip na menší výlet, když budete v okolí Bratislavy, Vídně nebo se budete chystat do Budapešti. Jedná se o menší město Györ, kterým protéká řeka Ráb. Město patřilo mezi ta místa, kde tvrdě vládnul komunismus, takže se to podepsalo i na zdejší architektuře. Každopádně rok od roku je to zde lepší. Nejlepší je podle mého názoru jet sem autem a zaparkovat kousek od starého města u parku, kde je to na půli cesty k nákupnímu centru Arkád a historckému centru.
V samotném centru najdete mnoho obchodů, ale věhlasné značky a značky typu Tommy Hilfiger apod. nečekejte, na to je zde nedaleká Vídeň a outletové městečko Parndorf. V obchodech se ale dají najít hezké kousky, které hned tak na někom neuvidíte a za více než příjemné ceny. V nákupním centru Arkád najdete obchody jako je např. Zara, H&M, ale také značky, na které jsem u nás nenatrefila, např. Virginia nebo Amnesia. Obecně je v Maďarsku levněji než u nás, takže na nákupy je to zde fajn. Na hlavním náměstí se v létě vždy konají nějaké akce, kousek od něho se nachází fontána ve tvaru sodovky (věděli jste, že zakladatel sodovky byl Maďar? :)) a také má oblíbená Vídeňská kavárna s moc příjemným prostředím, obsluhou i cenami.
Jinak v Maďarsku se domluvíte také německy, méně už pak anglicky. Já umím maďarsky jen pár slov narozdíl od mého přítele, jehož je to mateřština. :) 
Today I've got tip for trip for you, if you'll be in neighbour of Bratislava, Vienna or if you'll be on the way to Budapest. It's smaller city Györ which lies on the river Rab. This city had a big influence of communism and you can see it in architecture. But every year it's better and better. The best type of transport is car and the best place for parking is near the park, it's on half between old city and shopping centre Arkad.
In the old city you'll find a lot of shops but you don't expect well-known marks and marks like Tommy Hilfiger etc., you find those in Vienna or in outlet town Parndorf. But you can find nice pieces there and for very pleasure price. In the shopping centre Arkad you'll find classical marks like e.g. Zara, H&M but also marks which I haven't found in Czech Republic, for example Virginia or Amnesia. Generally it's cheaper in Hungary, so there is good for shopping. There are allways events on the main square, near from it there is fountain in the shape of soda water (do you know soda water was found by hungarian man? :)) and also my favourite Wiener café with very pleasure environment, waitress and prices.
Anyway in Hungary you can speak also German, less English. I know in Hungarian a few words but my boyfriend knows Hungarian - it's his mother language. :)


8 komentářů:

  1. Já mám příbuzné na Slovensku u hranic s Maďarskem a tak mě Tvůj příspěvek moc potěšil :) Sama do Maďarska jezdím a mám to tam ráda :) Takže palec nahoru :) Jestli máš ráda výlety tak hurá na můj blog :)

    OdpovědětVymazat
  2. Prostředí kavárny vypadá pěkně :-) Já Maďarskem vždycky jen projížděla, ale co se těch nákupů týče, tak rodiče mi tam odsud už nejednou přivezli vážně moc hezké věci, když tam trávili pár dní :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotografie. Jistě pěkný výlet.

    OdpovědětVymazat
  4. To je nádhera! V Budapešti jsem byla před 2 lety poprvé a za měsíc se zase chystám. Je to kouzelný město. Skoro hezčí než Praha, řekla bych. Ale zbytek Maďarska neznám vůbec...

    A jediné maďarské slovíčko, které mi utkvělo v paměti bylo Húzni. Vždycky je to napsaný na dveřích. Jen nikdy nevím, jestli to znamená SEM nebo TAM:-D

    OdpovědětVymazat
  5. krásné fotky, skvělý tip! http://katefashionstyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Your amazing comments, if you like my blog, follow me. :)